IJsland: blog 7 Landmannalaugar

In dit  laatste blog plaats ik de foto’s die gemaakt zijn in  Landmannalaugar.

Landmannalaugar (betekenis: hete bronnen in het land van de mensen uit het gebied Land (een gebied rond de plaats Hella)) is een dal in het binnenland van IJsland, ten oosten en niet ver van de beroemde vulkaan de Hekla. Het dal is bekend vanwege zijn ryolietgesteente. De omringende ryolietbergen zijn zeer kleurrijk: geel, rood, bruin en grijsgroen. Kenmerkend van dit gesteente is dat reeds een klein beetje zonlicht de bergen als het ware doet oplichten, waardoor ze er vaak heel “helder” uitzien. Het lavaveld Laugahraun, dat in het dal uitkomt, bevat veel van het zeldzame obsidiaan, een zwart glasachtig gesteente dat ook wel vulkanisch glas wordt genoemd. Aan de voet van het lavaveld ontspringen hete en koude bronnen. De hete zwavelbronnen komen uit in een beekje, en maken dat men hier ook bij koud weer uitstekend kan baden. Het gebied is onderdeel van het natuurreservaat Fjallabak.(bron Wikipedia).

De grindwegen zijn buiten de zomer afgesloten en derhalve niet toegankelijk vanwege sneeuw en het vele water.

Landmannalaugar

Wie niet al te hoge eisen stelt is er een camping die als uitvalsbasis kan dienen voor de wandeltochten.

Landmannalaugar

Frostastaðavatn is een door lava omgeven meer in IJsland in de buurt van Landmannalaugar.

Frostastaðavatn LandmannaLaugar

 

Frostastaðavatn LandmannaLaugar

Op deze foto’s zijn de versteende lavastromen goed zichtbaar.

Frostastaðavatn LandmannaLaugar

 

Landmannalaugar

 

Landmannalaugar

 

Landmannalaugar

 

Landmannalaugar

 

Landmannalaugar

Onderstaande foto is een panoramafoto samengesteld uit meerdere foto’s.  Klik op de foto en hij wordt vergroot weergegeven.

Landmannalaugar

 

Landmannalaugar

 

Landmannalaugar

De prachtig gekleurde rhyolietbergen zijn geel, rood, bruin en grijsgroen. Dit is het resultaat van zure lava. Zure lava bevat veel silica en is daarom taai, het stroomt langzaam en krijgt na afkoeling een lichte kleur, variërend van grijs of roze maar ook geel roodachtig en groen, in tegenstelling tot basische lava die juist donker kleurt na afkoeling.

Landmannalaugar

 

Landmannalaugar

 

Landmannalaugar

De zichtbare dampen van de hete bronnen.

Landmannalaugar

 

Landmannalaugar

 

Landmannalaugar

 

Landmannalaugar

Onderstaande foto is een panorama opname samengesteld uit meerdere foto’s. Klik op de foto en hij wordt vergroot weergegeven.

Landmannalaugar

 

Landmannalaugar

 

Landmannalaugar

 

Landmannalaugar

Hnausapollur is een azuurblauw kratermeer in de IJslandse  Hooglanden in de buurt van LandmannaLaugar. Daar het meer te groot is om in één keer te fotograferen heb ik hier een panorama foto gemaakt samengesteld uit meerdere opnamen. Klik op de foto voor een vergrote weergave.

Hnausapollur

Op de laatste dag nog even langs de vulkaan geweest helaas nauwelijks activiteit. Niet alles kan meezitten.

Vulkaan Fagradalsfjall

 

Vulkaan Fagradalsfjall

IJsland: Blog 1 De Bultrug.

IJsland: Blog 2 Watervallen.

IJsland: Blog 3 Vogels.

IJsland: Blog 4 Zeehonden.

IJsland: Blog 5 Hete bronnen en geisers.

IJsland: Blog 6 Landschappen.

3 Comments

  1. LandmannaLaugar overtreft mijn verwachtingen als ik deze foto’s zie. De prachtige meren en de fraaie kleuren van de rhyolietbergen zijn werkelijk adembenemend mooi. Een prachtige weergave van dit gebied in dit blog, diverse foto’s zijn het waard om ingelijst te worden.

  2. Weer een hele mooie serie Piet, je hebt je kunnen uitleven in IJsland wat betreft fotograferen. Leuk detail Esther heeft daar op de camping die je laat zien gekampeerd! Ze vond de foto’s ook erg mooi…

  3. Allemaal fantastische foto’s. Ik ben er in 2000 geweest, toen IJsland 1000 jaar Christendom vierde. Met vrienden hebben wij die prachtige tocht over de IJslandse Hoogvlakte gelopen, van LandmannaLaugar naar Pörsmork(?). Die waanzinnig prachtige tocht kan ik iedereen aanraden.

    P.Trip

Comments are closed.